Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί είναι τόσο σημαντικό τα μιλάμε στα βρέφη, να τους βάζουμε μουσική, να παίζουμε μαζί τους από τις πρώτες μέρες ,κιόλας, της γέννησής τους, ακόμα κι αν νιώθουμε ότι δεν ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα που τους δίνουμε; Υπάρχουν ορισμένες επικοινωνιακές δεξιότητες, οι οποίες είναι πολύ σημαντικό να κατακτήσει το παιδί ώστε να μπορέσει πιο εύκολα να κατακτήσει την ομιλία.
Οι δεξιότητες αυτές αποτελούν βασικά δομικά στοιχεία για την ανάπτυξη κατανόησης και επικοινωνίας και εμφανίζονται πριν τις πρώτες λέξεις.
Α) Βλεμματική επαφή: Ένα πολύ γνωστό παιχνίδι που ενισχύει την βλεμματική επαφή είναι το «Κουκουτσά». Το παιδί μάλιστα φαίνεται να το διασκεδάζει καθώς χρησιμοποιούμε έντονους ήχους και εκφράσεις προσώπου. Ακόμα, κρατήστε το αγαπημένο παιχνίδι του κοντά στα μάτια του και μόλις σας κοιτάξει δώστε το να παίξει ή φορέστε έντονα γυαλιά και καθώς τα βγάζετε κάνετε έντονες γκριμάτσες. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με τα έντονα αντικείμενα.
Β) Μίμιση κινήσεων: Διαλέξτε να λέτε με τα παιδιά σας τραγούδια όπου εμπεριέχουν κίνηση, όπως το «Μια ωραία πεταλούδα» και δώστε του χρόνο να βρει τον τρόπο να μιμιθεί την κίνησή σας.
Γ) Εναλλαγή σειράς: Παίξτε παιχνίδια που προάγουν την δεξιότητα αυτή, όπως το πέταγμα μπάλας, την κατασκευή πύργων με κύβους κ.α.
Δ) Κοινή προσοχή: Είναι μια συμπεριφορά που δείχνει την διάθεση του παιδιού να μοιράζεται γεγονότα και αντικείμενα με ένα άλλο πρόσωπο. Χρησιμοποιείστε παιχνίδια με φως, έντονους ήχους και κίνηση. Διαβάστε βιβλία με κινούμενες εικόνες. Επίσης, αγαπημένο παιχνίδι είναι και οι φούσκες.
Ε) Έναρξη κοινωνικού παιχνιδιού: Παίξτε με το παιδί σας παιχνίδια όπως «οικογένεια», «μαγείρεμα», «γιατρός».
ΣΤ) Χειρονομίες-Νεύματα: Προσπαθήστε να συνδέσετε καταστάσεις της καθημερινότητας με διάφορα νεύματα. Πχ: την στιγμή που το παιδί καταφέρει να βάλει τον κύβο στον πύργο χτυπήστε με ενθουσιασμό παλαμάκια και πείτε «Μπράβοοο». Άλλα νεύματα που είναι χρήσιμο να μάθει ένα παιδί είναι «όχι, γεια, έλα»,
Ζ) Μίμιση ήχων: Μέσω του παιχνιδιού δίνεται η ευκαιρία να μάθει το παιδί πολλούς ήχους όπως των ζώων, πως κάνει το αμάξι, το ρολόι, ήχους βασικών αναγκών (μαμ) κ.α.
Όλα τα παραπάνω συντελούν στην σταδιακή και ομαλή ανάπτυξη της ομιλίας και του λόγου. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως η κατάκτηση αυτών απαιτεί χρόνο, οπότε μην απογοητευτείτε αν το παιδί σας δεν τα καταφέρει αμέσως. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τον δικό του ρυθμό μάθησης και ανάπτυξης.
Γράφει η Νερούτσου Ελένη,
λογοθεραπεύτρια και Επιστημονικά υπεύθυνη
του Κέντρου Λογοθεραπείας & Εργοθεραπείας «Λογοτέχνημα».